www.mindenaminap.hu

www.mindenaminap.hu

www.mindenaminap.hu

www.mindenaminap.hu

A Napenergiáról

Földünkön az élet, a Nap energiájának köszönheti létezését. Csupán hideg, sötét, kietlen és lakatlan kőtömeg lennénk a Nap sugarai nélkül. A napenergia az egyetlen jelentős energiaforrás a Földön, így elmondhatjuk, hogy minden, ami mozog, működik, él és történik, a Nap energiájának áldásos eredménye.

Az emberek, az egyes civilizációkban a Nap energiáját már évezredek óta hasznosítják különféle formákban. Ennek ellenére, a napenergia hasznosítással működő, melegítő és elektromos áramot termelő rendszerek még új technológiának tekinthetők. Ilyen rendszereket Európában a 60-as évektől üzemeltetnek. Napjainkban egyre szélesebb körben alkalmaznak olyan eljárásokat világszerte, melyekkel a napsugárzás erejéből minél több energiát igyekeznek kinyerni.

A jövő, a környezetbarát megújuló energia felhasználását részesíti előnyben, a kutatások az energiaellátás területén ezt a területet célozzák meg, hiszen a számos előny mellett, amit a terület nyújtani képes, a jelentős költségmegtakarítás sem elhanyagolható szempont.

A napsütéses órák számának alakulása MagyarországonKis hazánkban, a napsütéses órák száma 200 - 210, amit bizony már érdemes mindenkinek kihasználnia. A napkollektorok minden egyes négyzetmétere, azokon a napokon amikor süt a Nap kb. 50 liter 50°C-os melegvizet szolgáltat, a környezeti hőmérséklettől függetlenül, hiszen ezek a berendezések a besugárzás erősségére érzékenyek. A további 100 felhős nap sem megy veszendőbe, hiszen az átszűrődő fényből annyi energiát képes hasznosítani, ami az 50 literes vízmennyiség 30-35°C-os előmelegítésére alkalmas, illetve megfelelő napkollektor felszerelése esetén fűtés rásegítésre, nyáron pedig medence fűtésre is használható.

Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy az év 365 napjából 300 napon keresztül a napkollektorok rendkívül jelentős mennyiségű energiát képesek gyűjteni, így tervezhető olyan berendezés, amely egy család melegvíz igényének 66-75%-át a fűtés 30%-át biztosítani tudja. A meteorológiai adottságokat figyelembe véve hazánkban olyan berendezések telepítése célszerű, melyek a napsütésmentes időszakokra el vannak látva kiegészítő fűtéssel.

A szomszédos Ausztriában, több mint 1,6 millió m2 felületű melegvíztermelő napkollektor van alkalmazásban. Nálunk erre még várni kell, pedig a szomszédban sem süt többet a nap, csak ott jobbak a megvalósítás pénzügyi feltételei. Érdekesség az is, hogy Izraelben a használati melegvizet döntő mértékben szoláris - napenergiás - módszerekkel biztosítják, és méltán van híre a görög napkollektoroknak is.

Magyarország a természeti adottságait tekintve még messze nem használja ki a megújuló energiák által nyújtott lehetoségeket az energiaellátásban: arányuk jelenleg az összenergia-termelésnek mindössze 3 százaléka Legutóbb minden ország külön vállalásokat tett; Magyarország 2010-re, teljes energia-fogyasztásának 6 százalékát vállalta megújuló energiából fedezni, miközben Ausztria 78, Portugália 39, Görögország 20 százalékos arányt írt alá. Jelenleg, csak mintegy 3,6 százalékban használunk megújuló energiákat.